Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná
Ondrejovce HU Barsendréd Nagyendréd Kisendréd Endréd

Nevezetességek

 

Nevezetességek

 


100_1113.jpg
Barsendrédnek kultúrális emlékei nincsenek, de nevezetességei tartozik a nagysallói csata elesett honvédjeinek állított emlékmű 1939-ből. A község a nagysallói csatában is jelentős szerepet játszott, hiszen Nagy Endréden, a Guttman-kertben volt Damjanich János főhadiszállása, a döntő ütközetről innen küldte Bayer ezredes a vezérkar hivatalos jelentését a kormánynak.

100_1091.jpg

A kolera megszűnésének emlékére Mária-oszlopot emeltek 1831-ben, az oszlopon lévő Szűz Mária szobrot 1991-ben felújították.

100_1097.jpg

A községben található Nepomuki Szent János szobra. A szobrot a Várady család építtette a 19. század közepén.

skalau.jpg

A községben gyönyörű park található, annak egyik részén egy kövekből összerakott műrom található. Ezt még a két háború között Benkovich Viktor építette, aki a rom környékén parkot létesített. Külföldről hozatott egzotikus fákkal és bokrokkal ültette ki, de a háború után minden elpusztult. Benkovich Viktor  parkjának szomszédságában Hunyor Imre élt családjával, aki  birtokán fürdőmedencét, teniszpályát, szökőkutat és üvegházat épített 1939 és 1944 között, sajnos ezekből jóformán semmi sem maradt - a háború után a családot kitelepítették és a birtokot konfiskálták.
Az utóbbi években a parkban felújították a szökőkutat, új teniszpályát építettek, s a sportpályával együtt az egész komplexum a község egyik büszkesége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

webygroup

ma 2019.09.18 van

ma Eugénia névnapja van

Részletes naptár


Slovenská verzia

2361519

Főoldal